543 project
Община Бяла

Община Бяла е разположена в централната част на Българското черноморие. На север и северозапад граничи с Община Долни чифлик, а на юг и юго-запад с Община Несебър. Територията й е 162 кв. км.

Общината включва 6 населени места.

Административният център гр. Бяла е тихо и китно морско градче с великолепни плажове, свеж морски въздух и красиви околности. Липсата на промишлени обекти гарантира екологичната чистота на района.

Най-старите следи от живот датират от VI в. пр. Хр., около залива на нос "Св. Атанас". Проведените през последните години археологически разкопки там разкриха древно селище и култов център - храм, ритуални огнища и Антична крепост.

Предполага се, че името на Бяла /Аспро/ идва от природните особености на района - бели брегове край морския залив и Бели нос.

Бяла е и стар лозаро-винарски район. Един от основните поминъци тук е винарството и лозарството. Лозовите масиви с димят и мерло са основа на прекрасно вино прославило този край. В града има винар- на, където може да се дегустира виното.

Рибарството е отрасъл, който е добре развит в Бяла, от древни времена местните жители са използвали морето за своето препитание. Изградено е и яхтено пристанище в залива на нос Св. Атанас за рибарски лодки и малки яхти.

Дългите и красиви плажни ивици, чистият златист пясък и кристалната морска вода предлагат удобства за морски туризъм. Непрекъснато модернизиращата се база, инициативността и гостоприемството на домакините са отлична предпоставка за пълноценна почивка и развлечения.

GPS Координати

43.4599598

25.7391449

Контакти

Туристически център • Бяла •

гр. Бяла, обл. Варна, площад "Европа", тел./ факс: 05143 23 33, tourcentar_byala_05@abv.bg